Suyun Faydaları
Hayat Kaynağımız Su
Su basit bir şekilde hidrojen ve oksijenden oluşan bir maddedir. İnsan vücudunuz yaklaşık yüzde 60’ı sudan oluşur. Tabi ki bütün canlıların da vücudunun büyük bölümü sudur. Su içmeden yalnızca birkaç gün yaşanabilmektedir. Hem yaşamak hem sağlıklı olmak, yeterli kan miktarını sağlamak için canlılar suya ihtiyaç duymaktadırlar. Vucüdumuz susuz kaldığında susama hissiyatı verir, fakat bu hissi hissettiğimiz vücudumuzda suyumuz azalmış demektir. Susamadan da az miktarlarda devamlı su tüketmek sağlıklı kalmak için çok önemlidir.
Sağlıklı Bir İnsan Ne Kadar Su Tüketmeli?
Yetişkin bir insan günde 2 litre yani 8 bardak civarında su tüketmelidir. Temiz kaliteli içme suyu vücudumuz için en faydalı sıvıdır. Şeker ilave edilmemiş meyve suyu, çorba, süt, ve bitkisel çaylardan da bir miktar su tedarik etmektedir. Şeker içeren sıvılar su emilimini azalttığı için su tedariği konusunda kötüdürler. Kahve, çay ve alkollü içecekler ise su atılımını arttırdığı için susuzluğa neden olurlar. Yani 8 bardak çay içmek, 8 bardak su içmek değildir.
Yapılan yoğun spor veya iş faaliyetlerinde ve sıcak havalarda 2 litre su tüketimi yetersizdir. Yapılan etkinlik ve terleme ne kadar yoğun ise vücudun kaybettiği suyu yerine koymak gerekmektedir.
Tuzlu, şekerli ve yağlı gıdalar tüketildiğinde su tüketimi de arttırılmaldır. Çünkü vücudumuzdaki suyu bağlarlar. Yine hasta olduğumuzda da su tüketimini arttırmak gerekmektedir. Hem vücudumuzun ısısının dengelenmesinde hem de toksik maddelerin idrar ve terleme yolu ile atılmasında su çok önemlidir.
Suyun Vücudumuza Faydaları
·Yemeklerin sindirimi
·Oksijenin ve besinin taşınması
·Toksinlerin atılması
·Vücut ısısının dengelenmesi
·Kabızlığın önlenmesi
·Fazla yağların atılması
·Tokluk hisse yaratması
·Cildin genç kalması
·Yeterli kan üretimi
·Kanın akışkan halde kalması
·Damar tıkanıklığı ve beyin kanaması ihtimalini düşürmesi
·Hücrelerin yenilenmesi
Hangi Suyu İçmeliyiz?
·Kokusuz
·Renksiz
·Berrak
·İçimi güzel
·Yumuşak
·Alkali
·Mikroorganizma ve mikrop içermeyen
·Kimyasal maddeler içermemelidir.
Suda Bulunabilen Zararlı Maddeler
·Demir
·Mangan
·Sülfür
·Arsenik
·Kadmiyum
·Krom
·Selenyum
·Kurşun
·Civa
·Nitrat
·Florür
·Amonyum
·Klorür
·Nitrat
Su İhtiyacımı Nasıl Anlarım?
Vücudumuzun kusursuz çalışan bir makine gibi olduğunu hepimiz biliyoruz. Aslında vücudumuz su ihtiyacımızı da size söylüyor. Yaptığımız idrarın rengi eğer belirgin bir hastalığımız yok ise suya ihtiyacı olup olmadığını söylüyor. Koyu renkli idrar vücudun suya ihtiyacı olduğunu, açık renkli idrar ise yeterli suyu aldığını gösteriyor.